De banden zijn het enige contact met het wegdek en is essentieel voor de veiligheid, maar ook comfort. Wij hebben een assortiment van alle soorten banden voor verschillende seizoenen.
De wegligging wordt bepaald door je onderstel, vering en banden. Heb je niet de juiste banden onder jouw voertuig, dan gaat dit ten koste van de wegligging.

Ouderdom

Een band kan verouderen en daarom is het van belang dat deze na 5 jaar vervangen wordt. Dit kan je ook zien aan de DOT code aan de zijkant van de band.
Naast het aantal jaar, kan een band ook verouderen door droogtescheurtjes voor. Dit gebeurt vaak wanneer banden niet correct worden opgeslagen.
Wanneer je de banden laat vervangen, verwacht je uiteraard dat je geen banden krijgt die al enkele jaren ergens opgeslagen zijn gebleven. Wij letten hier op wanneer we jouw banden vervangen.

Cuppen

Cuppen van banden betekent dat er een zaagpatroon ontstaat op het loopvlak van je band. Hierdoor heb je last van geluid en trillingen. Niet echt comfortabel. Een aantal merken banden staan bekend om te gaan cuppen. Die gaat wij niet adviseren uiteraard. Afhankelijk van de merk en type auto kunnen wij u een aanbeveling doen welke band het meest geschikte is voor uw auto.

Winterbanden

Winterbanden zijn er ook in verschillende vormen en doelen. Je herkent ze aan het grove profiel, lamellen en het M+S(Mud and Snow) markering. Winterbanden zijn bewezen beter te presteren onder 10 graden celcius, natte omstandigheden en in de sneeuw. Ook is het van belang dat bepaalde landen dit vereisen zoals in Duitsland.
Winterbanden hebben een zachtere samenstelling van rubber waardoor ze sneller slijten met warm weer. Ook verliezen ze sneller grip wanneer je in de warmere maanden hiermee doorrijdt. Vanwege het grove profiel, staan winterbanden ook bekend voor hun hogere geluidsproductie.

Wij kunnen de wissel doen van uw banden en eventueel ook opslaan. Ook valt dit de combineren met een winterbeurt zodat uw voorbereid de weg op gaat.

Vierseizoensbanden

Een allround band die geschikt is voor alle seizoenen. Het is eigenlijk een compromis tussen een zomer en een winterband.
De vierseizoensband is geen vervanger van de zomer en de winterband. De rubbersamenstelling is dat het zachter is dan een zomerband maar harder dan een winterband.
Dit is een band die geschikt is voor als je minder kilometers maakt en redelijk defensief rijdt.
Let ook op dat sommige vierseizoensbanden geen sneeuw icoon/M+S markering hebben en dus niet geschikt zijn om bijvoorbeeld naar wintersport te gaan in de bergen.

Zomerbanden

Wanneer we de warmere maanden ingaan dan kan je beter op zomerbanden rijden. Zomerbanden staan bekend om goed te presteren bij warmere temperaturen boven 7 graden. Hierbij wordt aangeraden van april t/m september op zomerbanden te gaan rijden.
Zomerbanden komen ook in allerlei maten en vormen. Ben je een sportieve rijder en wil je meer grip, dan raden we je een sportband aan. Wil je eerder zuinig rijden en lang met je band gaan doen, dan hebben wij daar ook passend advies voor.

Energielabel voor banden

Net als witgoed en elektronica, hebben banden ook een energielabel. De energielabel ziet er zo uit:

Het volgende staat gespecificeerd op de energielabel:

  • Brandstofverbruik
  • Remweg op nat wegdek
  • Geluidsproductie van de band buiten de auto

Het blijft altijd een geweld tussen grip versus levensduur. Een sportband scoort vaak slecht als het neerkomt op brandstofverbruik en slijtage, echter staan deze banden weer hoog aangeschreven op hun prestaties.
Goedkopere banden bestaan vaak uit een minder geavanceerde , hardere rubbersamenstelling waardoor de geluidsproductie hoog kan zijn. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de grip, maar ook voor het comfort.
Afhankelijk van uw wensen kunnen wij u adviseren welke band het meest geschikte is voor uw auto en uw rijstijl.